zaterdag 30 mei 2020

Corona vs pest

Dag lieve lezers

Vandaag zal ik het 2 epidemieën vergelijken met elkaar. De 2 epidemieën die ik zal vergelijken met elkaar zijn corona en de pest.

Wat is de pest ?

Pest is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. De ziekte is een zoönose wat inhoudt dat de bacterie wordt overgedragen van dieren naar mensen. Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van pest. De tijd van besmetting tot de eerste ziekteverschijnselen hangt af van het type pest en varieert van enkele dagen voor longpest tot ongeveer een week voor builenpest en septische infecties.

Relatie met dieren ?

De bacterie van dze ziekte wordt overgedragen van dieren naar mensen. Het zijn voornamelijk knaagdieren en vlooien die deze bacterie kunnen overdragen. 

Symptomen en bijwerkingen ?

Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt bloedvergiftiging. Onbehandelde bloedvergiftiging is vrijwel altijd dodelijk.
Longpest is de minst voorkomende, maar meest gevaarlijke vorm van pest.  De verschijnselen van longpest lijken op die van een ernstige longontsteking, waarbij de patiënt (bloederig) slijm ophoest en last heeft van pijn op de borst en kortademigheid. Ook kan misselijkheid en braken optreden.

ziekteverloop?

De persoon wordt besmet als hij een beet heeft gekregen van een besmette vlooi . De besmettelijke periode van longpest breekt aan als de patiënt (productief) gaat hoesten en persisteert zolang hij besmette druppeltjes blijft ophoesten. Het besmettingsgevaar verdwijnt wanneer de persoon opknapt en niet meer hoest. Bij behandeling met antibiotica zou dit al het geval kunnen zijn na 48 tot 72 uur.  

Cijfers en verspreiding ?

De pest is nog niet uitgeroeid. In India is rond 2000 nog een kleinschalige epidemie geconstateerd. De ziekte is - bij tijdige diagnose - met antibiotica tegenwoordig goed te behandelen.
Wilde knaagdieren zijn nog steeds drager van pestbacillen en van 1978 tot 1992 vielen er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 1451 doden ten gevolge van de pest in 21 landen. In het Indische Surat was er van augustus tot oktober 1994 een epidemie met 6344 vermoede en 234 bewezen gevallen met 56 doden.


Gelijkenissen met corona ?

  • infectieziekte
  • hoesten
  • bacterie veroorzaak door een dier
  • Wereldwijd
  • nog niet uitgeroeid
ik heb zelf wat meer bijgeleerd over de pest en ik zie wel dat wel enkele gelijkenissen met corona en dat het kwestie van tijd is dat we corona onder controle hebben zoals de pest.

Gebruikte bronnen
https://www.rivm.nl/pest

Tot de volgende post!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten