zaterdag 30 mei 2020

Stijging van huiselijk geweld

Dag lieve lezers

De vorige post heb ik het gehad over het leven in quarantaine.  Iedereen thuis moest blijven omdat de meeste parken, winkels en sportcentrums gesloten waren. Maar niemand had kunnen verwachten wat de gevolgen waren voor de kwetsbare groepen. Er is een forse stijging van huiselijk geweld.

Oorzaak ?

Door de maatregel moesten we verplicht in ons kot blijven. Experts waarschuwden al voor een toename van huiselijk geweld en hun voorspelling is uitgekomen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, zien we het aantal meldingen sinds weken  toenemen. Nu dat we uit de lockdown zijn, zal het aantal meldingen moeten dalen omdat je niet meer verplicht 24/24 thuis moet zitten. Je mag nu gaan wandelen en je kan gaan winkelen. Met andere woorden je kan eventjes het huis verlaten om ademnruimte te nemen.

Gevaarlijke maatregel

Die toename was ook verwacht maar deze maatregel was noodzakelijk om de verspreiding tegen te gaan . “De lockdown zorgt voor heel wat risicofactoren”, zegt Van de Voorde. “Mensen zitten thuis voortdurend op elkaars lip en zien hun sociaal netwerk bijna volledig wegvallen. Daarnaast is er een toename van angst en stress en zien heel wat mensen hoe een deel van hun inkomen wegvalt door de crisis. 

5 tips om om te gaan met conflicten in het gezin tijdens corona crisis

1) Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar.
2) Als je boos word uit je gevoelens, door het op te schrijven of te laten tekenen.
3) Ga in dialoog en bespreek de spanningen.
4) Als je het teveel wordt, adem in en uit. Zoek een veilige plek.
5)Blijf contact houden met vrienden en familie.

Gebruikte bronnen
https://www.demorgen.be/nieuws/maatregelen-eisen-tol-binnen-gezinnen-huiselijk-geweld-neemt-toe~bbf8d16b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ik hoop dat jullie het interessant vonden en zorg goed voor elkaar en probeer toch zoveel contact te houden met elkaar. Tot de volgende post!

2 opmerkingen:

  1. Hey Jamina, ik vind de dualiteit van maatregelen die nodig zijn om de fysieke gezondheid te vrijwaren in contrast met de impact op de mentale gezondheid mooi uitgeschreven. Ook de tips van het CAW vind ik concrete tools om toe te passen voor deze kwetsbare doelgroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi dat je aandacht hebt voor de indirecte gevolgen van Corona. De tips kunnen mensen zeker toepassen.

    Groetjes Melanie

    BeantwoordenVerwijderen