zaterdag 30 mei 2020

Een mondmasker dragen, het nieuwe normale ?

Dag lieve lezers

Vandaag wil ik het hebben over wat onlangs in het nieuws is gekomen namelijk dat we op enkele plaatsen verplicht zijn om een mondmasker te dragen. Ikzelf kon mij dat geen jaar geleden inbeelden dat wij opeens verplicht zouden worden om een mondmasker te dragen. Maar we moeten een mondmasker dragen om zo niet besmet te geraken met corona virus.

Waar is het verplicht om een mondmasker te dragen ?

Reizigers ouder dan 12 jaar moeten verplicht een mondmasker - of een alternatief in stof - dragen in de tram, trein, bus en metro. En u moet het kapje al aan hebben vanaf u het station of perron betreedt. Ook in de hogesnelheidstrein Thalys is het dragen van mond- en neusbescherming voortaan verplicht. Als je geen mondmasker draagt kan je een boete krijgen.

Soorten mondkapjes

Je hebt 2 soorten mondkapjes: Medische en niet medische mondkapjes.
Medische mondkapjes:  In de medische zorg worden chirurgische mondmaskers en ademhalingsbeschermingsmaskers gebruikt. Beide hebben een ander doel. Chirurgische mondmaskers worden onder meer tijdens chirurgische ingrepen gebruikt. Het masker beschermt de patiënt tegen micro-organismen afkomstig van de zorgverlener, en omgekeerd de zorgverlener tegen vloeistof spatten zoals bloed afkomstig van de patiënt. Een ander voorbeeld van medisch mondkapje is FFP 2  masker. Deze masker wordt ook gebruikt tijdens deze corona tijden zodat de verzorgverleners zichzelf kunnen beschermen tegen het virus.

Mondmasker Chirurgisch pak 10 stuks-Online apotheek-Pharmazone Chirurgische mondmasker Wegwerp Halfgelaatsmaskers Ffp2 Ventiel M1204VCFFP2

Niet medische mondmasker: Hieronder vallen de stoffenmasker. Tijdens de coronapandemie in 2020 werden er, deels verplicht, door het algemene publiek veel niet-medische mondkapjes gedragen. Er zijn ook mondkapjes met een lage filterwaarde die bedoeld zijn als stofmasker om te voorkomen dat de drager te veel stof binnenkrijgt in een stoffige omgeving. Een mondkapje filtert bij smog de schadelijke stoffen die zich daarin kunnen bevinden, zoals fijn stof en andere roetdeeltjes. Een mondkapje laat ook geen pollen door en kan mensen met hooikoorts helpen. 
Stoffen mondmasker FMPR | Katza Group

Geschiedenis

Mondkapjes zijn grootschalig ingezet bij de bevolking tijdens de Spaanse griep in 1918. Eind 19e eeuw ontstonden de eerste aanbevelingen om ze te gebruiken als bescherming. In 1878 beval in een wetenschappelijk artikel de New Yorkse wetenschapper A.J. Jessup om katoenen mondkapjes te gebruiken bij epidemieën, maar werd destijds niet in praktijk gebracht. Nu wordt het wel in de praktijk gebracht en gebruiken wij mondkapjes tijdens deze corona epidemie.

Gebruikte bronnen

Dit was het weer voor vandaag Tot de volgende post !







3 opmerkingen:

  1. Dag Jamina
    Interessante blog! Ik wist niet dat mondmaskers hielpen tegen hooikoorts... M'n vader heeft het al gebruikt en blijkbaar helpt het echt!
    Groetjes
    Liene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Jamina,
    Leuk dat je hierover schrijft! Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten mondmaskers waren. We konden ons vorig jaar inderdaad nog niet voorstellen dat een mondmasker op dit moment een deelse verplichting is geworden, maar ik merk dat ik er gewend aan begin te raken een mondmasker te dragen.
    Groetjes, Bo!

    BeantwoordenVerwijderen