zaterdag 30 mei 2020

Wat is Covid-19 ?

Dag lieve lezers

In deze post wil ik graag vertellen wat Covid-19 is. Het is een topic dat vaak passeert in het nieuws en ik wil graag vertellen wat het precies inhoudt , wat de symptomen zijn en wie er behoren tot de risicogroep.

Wat is het ?
COVID-19 is een infectie die veroorzaakt wordt door het SARS-CoV-2 coronavirus. Het virus is afkomstig van een dierlijke bron. Het virus is een overdraagbare virus. Dit vrirus kan doorgeven worden van mens tot mens. Het virus heeft zich ook al goed verspreid over zo goed als alle landen in de wereld.

Symptomen ?

De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Sommige symptomen komen overeen met griepsymptomen.  De meest voorkomende symptomen van COVID-19 zijn: Koorts, hoest, kortademigheid, keelpijn, pijn op de borst

Ernst van de ziekte ?

Niet iedereen maakt de ziekte mee. Sommige personen kunnen de ziekte hebben zonder symptomen te vertonen. Maar zij kunnen wel besmettelijk zijn en de ziekte overdragen aan anderen. De meeste geïnfecteerde personen worden niet ernstig ziek. Een kleiner deel van de geïnfecteerde personen ontwikkelt een ernstig ziektebeeld, voornamelijk onder vorm van een longontsteking, waarbij dan andere verwikkelingen mogelijk zijn en nood aan beademing op intensieve zorgen noodzakelijk kan zijn.

Wie behoort tot de risicogroep ?

Bepaalde personen worden beschouwd als “risicogroepen” en zijn meer kwetsbaar voor het ontwikkelen van ernstige symptomen. Het zijn voornamelijk:

  1. -Personen ouder dan 65 jaar
  2. Personen die lijden aan ernstige, chronische aandoeningen (diabetes, longaandoeningen, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, …) 
  3. Personen met overgewicht / obesitas

Hoe voorkomen we besmetting en verspreiding ?

  • Vermijd nauw contact met anderen – houd voldoende afstand (ongeveer 1,5 meter).
  • Draag een mondmasker als afstand houden niet mogelijk is.
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep / ontsmettende handgel.
  • Bedek uw mond en neus bij hoesten en niezen. Gebruik daarvoor liefst een wegwerpzakdoekje en gooi het meteen daarna in een afgesloten vuilnisbak.
Nieuw Coronavirus (Ziekte: COVID-19, Virus: SARS-CoV-2 ...Gebruikte bronnen: https://www.uzleuven.be/nl/covid-19 , https://www.google.com/search?q=covid-19&rlz=1C1AVFC_enBE842BE867&sxsrf=ALeKk00OitD4jAXl6GWxlgKTuYCaKoKrsg:1590821475557&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwihis7n_9rpAhWE6qQKHdIHChMQ_AUoAXoECBsQAw#imgrc=FEimezyP_IlzNM

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze tekst, dat jullie wat heb bijgeleerd over wat covid-19 precies is. Tot de volgende post! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten