zaterdag 30 mei 2020

Verpleegkundige in de kijker

Dag lieve lezers

Vandaag wil ik de verpleegkundige eens in kijker zetten. Ik heb heel veel respect voor hun. Ze moeten hard werken tijdens deze corona tijden. In deze post wil ik eens de geschiedenis van de verpleegkundige aanhalen.

Geschiedenis

De oorsprong van het verplegen is te vinden bij de oudste cultuurvolkeren. In deze tijd was het verplegen en verzorgen nog een intuïtieve handeling. Waarschijnlijk werden hiervoor nog geen specifieke personen aangewezen. Verplegen werd gedaan door directe naasten zoals familieleden of stamgenoten. Binnen deze eerste vormen van verplegen speelde de medicijnman een sleutelrol. De belangrijkste handelingen waren wrijvingen/massage, wassingen, wondverzorging en het toepassen van kruidenpreparaten.

Vrouwen werkzaam binnen de zorg gedurende de periode 1850-1966 werden verpleegster genoemd. De mannelijke variant is verpleger. De term duikt voor het eerst op in de negentiende eeuw. Tijdens deze periode neemt de medische wetenschap een grote vlucht. Tal van medisch ontdekkingen worden gedaan. Hiermee groeit het aantal ziekenhuizen en de vraag naar personeel om voor de patiënten te zorgen. Door het réveil en de opkomst van de vrouwenemancipatie nam de belangstelling van vrouwen uit voornamelijk de middenklasse voor de zorg toe. De eerste opleidingen verschenen. Florence Nightingale speelde hierbij een belangrijke rol. Florence Nightingale maakte rond 1875 van de verpleegkunde een volwaardig beroep
Er werden aan een verpleegster specifieke - voornamelijk "moederlijke" - eisen gesteld: zelfopoffering, dienstbaarheid, gehoorzaamheid, toewijding, onderdanigheid (in het ziekenhuis vooral aan de man in de rol van arts) en trouw. Het is het beeld van de verpleegster als de verlengde arm van de arts. De verpleegster voert uit wat de arts voorschrijft. Naar de patiënt toe had zij de rol van "moeder". Tijdens een nachtdienst bleef zij bijvoorbeeld op de ziekenzaal om te waken, midden tussen de patiënten.
Een van de belangrijkste kenmerken van een verpleegster is dat zij haar werk deed vanuit een roeping.  Dit in tegenstelling tot de verpleegkundige die het werken in de zorg ziet als een professie met een eigen deskundigheidsgebied.Omdat vroeger de zorg voor een groot deel in handen lag van religieuzen wordt een verpleegkundige nog steeds vaak aangesproken met zuster of broeder.
Afbeeldingsresultaat voor verplegers

Gebruikte bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verpleegkundige
Om deze blogpost af te sluiten wil ik alle verpleegkundigen en zorgpersoneel bedanken voor al hun werk tijdens deze moeilijke tijden. Het is nog even doorbijten en voor we het weten is er een vaccin en kunnen we dit virus uitroeien. 
Tot de volgende blog post! 

1 opmerking:

  1. Dag Jamina
    Een boeiende blog! Leuk om eens de geschiedenis van de verpleegkundige te ontdekken! Misschien een tip, plaats je bronnen echt volledig onderaan i.p.v. je groet...
    Groetjes!
    Liene

    BeantwoordenVerwijderen