zaterdag 30 mei 2020

Vaccin om corona te bestrijden

Dag lieve lezers

Vandaag zal ik het hebben over de ontwikkelingen van een vaccin voor het Covid-19 virus. Ik zal het ook hebben over het ontstaan van een vaccinatie. En ook over hoede  eerste infectieziekte is uitgeroeid.

Wanneer zal het vaccin er zijn ?


Volgens de onderzoekers zou het vaccin tegen eind 2020 klaar zijn en dat we in begin van 2021 kunnen beginnen met de eerste vaccinaties. Alle mogelijke vaccins zitten nog in de ontwikkelingsfase. Het is ook belangrijk dat het vaccin voor iedereen toegankelijk is, het moet ook betaalbaar blijven.

Kandidaat-vaccins ?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijst met kandidaat-vaccins voor Covid-19. Er staan 52 kandidaat-vaccins op de lijst. Het kandidaat-vaccins van Johnson en Johnson klinkt veelbelovend. Ze hebben hun kennis uit de vorige SARS- en MERS epidemieën gebruikt om een vaccin te ontwikkelen. Hun vaccin zit ook nog volop in de ontwikkeling maar ze verzekeren ons eenmaal het vaccin klaar is. Zal het voor iedereen beschikbaar zijn en het blijft ook voor iedereen betaalbaar. 

Eerste vaccinatie die de eerste infectieziekte uitroeide ?

Het proces waarmee wij proberen infectieziekten onder controle te houden door mensen te vaccineren, danken wij aan melkmeisjes en koeienpokken. Het was 1796 toen de Britse arts Edward Jenner besloot om vocht uit een koeienpok op de hand van melkmeisje Sarah Nelmes, in een wondje op de arm van 8-jarige James Phipps te smeren. Jenner kwam op dit idee omdat melkmeisjes in zijn omgeving weliswaar koeienpokken kregen, maar niet de gewone pokken. Uiteindelijk bleek zijn theorie, dat je mensen kon helpen beschermen tegen de levensgevaarlijke pokken door ze bloot te stellen aan de koeienpokken, te kloppen. James Phipps kreeg nooit de pokken, waar op dat moment jaarlijks 400.000 mensen aan overleden. Andere mensen die ook expres werden besmet met de koeienpokken, kregen ze ook niet. Er kwam steeds meer aandacht voor de theorie van Jenner, maar dankzij zijn theorie waren de pokken de eerste infectieziekte dat officieel werd uitgeroeid wereldwijd.

Ontwikkeling van een vaccin ?

Elke ziekte heeft verschillende kenmerken, dus elk vaccin heeft een eigen ontwikkelingstraject. Afhankelijk van de ziekte kunnen we pathogenen, ofwel ziekteverwekkers, ofwel verzwakken of volledig inactiveren. Dit maakt ze veilig voor gebruik in het vaccin.
Eerst ondergaat het vaccin preklinische testen.  In deze fase gaan ze het vaccin eerst zorgvuldig onderzoeken in een laboratorium. Daarna gaan ze het vaccin testen op dieren.  Zo waarborgen we dat het zuiveringsproces niet de identiteit van het vaccin heeft aangetast. En dat het de juiste afweerreactie stimuleert. Het effect van het toevoegen van een adjuvans wordt uiteraard geëvalueerd. Een adjuvan is een immunologisch middel dat imuumrespons van een vaccin verbetert. Dit middel zorgt ervoor dat men langduriger immuniteit kunnen produceren. 

Daarna ondergaat het een klinisch onderzoek. Hier gaan ze het  testen op mensen. Onderzoek bij mensen wordt uitgevoerd in drie fasen, op basis van internationale afspraken. In fase I evalueren we in studies met kleine groepen vrijwilligers de veiligheid, de afweerreactie en de tolerantie voor verschillende doses. Fase II omvat een grotere groep en bevestigt formuleringen en doses. Ook stelt het de behoefte vast aan boosters en de beste intervallen tussen elke dosis. Fase III-onderzoek evalueert de bescherming in een groep van duizenden vrijwilligers die risico lopen op de bewuste infectie. Dit kan jaren duren.

Daarna moet het vaccin wettelijk worden goedgekeurd door regelgevende instatie(EMA of CBF)Vervolgens gaan ze samenwerken met de autoriteiten om nodige afspraken te maken rond de levering en productie. Tenslotte wanneer een vaccin is geïntroduceerd, blijven we het monitoren. Zo kunnen we voortdurend de veiligheid en effectiviteit ervan beoordelen. 

Dus zo zit het proces in het ontwikkelen van een vaccin in elkaar. Wij hebben veel kennis dankzij de ziekten die we afgelopen geschiedenis hebben uitgeroeid. We leren ook veel van het verleden want de fouten die we maken in het verleden kunnen we verbeteren in de toekomst. Net hetzelfde als succes, succesen die we hebben geboekt in het verleden zullen we zeker gebruiken in de toekomst.
Laten we hopen op een vaccin, maar er niet op rekenen | De Morgen

Ik hoop dat ik jullie weer iets hebben bijgeleerd en tot de volgende post .



Gebruikte bronnen
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/is-er-zicht-op-een-vaccin-tegen-het-coronavirus
https://www.pfizer.nl/kindervaccins/bijzondere-geschiedenis-van-vaccins
https://nl.gsk.com/nl-nl/onderzoek-en-ontwikkeling/ontwikkeling-en-onderzoek-vaccins/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten