zaterdag 30 mei 2020

Corona vs Spaanse griep

Dag lieve lezers

In de vorige post heb ik de Mexicaanse griep vergeleken met corona. Vandaag zal ik corona vergelijken met de Spaanse griep. Maar eerst zal ik vertellen wat de Spaanse griep inhoudt.

wat is het ?

De Spaanse griep was een beruchte griep pandemie  in de jaren 1918-1919. De oorsprong van deze ziekte ligt niet in Spanje. Het werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje, een neutraal land in de Eerste Wereldoorlog, er het eerst over berichtten. In Spanje, waar geen oorlogscensuur bij de media heerste, sloegen de kranten groot alarm toen verschillende mensen aan het virus stierven. De dood trad in na enkele dagen van koortsaanvallen die aan griep deden denken. Zo kreeg het virus zijn nogal misleidende naam. De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwten. Men verloor zoveel energie dat men niet meer kon eten en drinken. De ademhaling werd steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in. De Spaanse griep had de opmerkelijke eigenschap om jonge volwassenen te treffen. Dit in tegenstelling tot gangbare griepepidemieën, waarbij met name kinderen en bejaarden de ziekte krijgen en laatstgenoemden de grootste risico’s lopen


symptomen
 ?

  • Spierpijn.
  • Vermoeidheid.
  • Keelpijn.
  • Hoesten.
  • Koorts.
  • Hoofdpijn.

Ziekteverloop?

De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwtes. Men verloor zoveel energie dat men niet meer kon eten en drinken. De ademhaling werd steeds moeilijker en binnen enkele dagen trad de dood in.

cijfers ?

 Door deze wereldwijde massabijeenkomsten verspreidde het virus zich gemakkelijk. In de VS stierven 675.000 mensen, in Frankrijk 200.000, in Engeland 400.000, in België bijna 300.000, in Nederland meer dan 40.000. In India en Rusland stierven miljoenen mensen. Al met al lijkt het erop dat 20% van de toenmalige wereldbevolking besmet raakte, in totaal een half miljard mensen. De meest voorzichtige schattingen komen op 20 tot 40 miljoen doden. En net zo snel als het kwam, verdween het virus ook weer: eind 1919 was het voorbij. Alleen Australië heeft de ziekte tijdelijk buiten de deur kunnen houden door het instellen van een strikte maritieme quarantaine. In 1919 brak de pandemie ook in Australië uit en ondanks de maatregelen de verspreiding te beperken, werd 40% van de bevolking ziek en stierven 15.000 mensen. De ziekte was in de tussentijd tot een mildere vorm geëvolueerd en buiten Australië was bijna iedereen immuun geworden, waardoor de pandemie uitstierf.

Wereldkaart verspreiding Spaanse Griep | GEOlution
gelijkenissen met corona ?

  • wereldwijd getroffen 
  • zelfde symptomen
  • pandemie
Gebruikte bronnen

Ik hoop dat jullie het interessant vonden en tot de volgende post!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten