zaterdag 30 mei 2020

Wat is een pandemie ?

Dag lieve lezers

De afgelopen blogpost heb ik het gehad over een aantal pandemieën. Maar in deze post ga ik wat beter uitleggen wat een pandemie is en wanneer men kan spreken van een pandemie.

Wat is het ?

Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal.Voorbeelden van pandemie zijn Mexicaanse griep, Spaanse griep, pest en corona virus . 

Hoe ontstaat het ?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan een pandemie ontstaan wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:
  • Het opkomen van een ziekte die nieuw is voor de populatie;
  • De ziekte infecteert mensen en veroorzaakt zware klachten;
  • De ziekte verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.
Een ziekte die wijd verspreid is of veel mensen doodt is niet meteen een pandemie; de ziekte moet ook infecterend zijn. Zo is kanker bijvoorbeeld wel een ziekte die veel doden veroorzaakt, maar wordt niet als een pandemie gezien omdat deze ziekte niet overgedragen kan worden.

6 verschillende pandemische fases

De WHO hanteert zes verschillende 'pandemische fases' om de verspreiding van ziektes te classificeren.

FaseBeschrijving
1Er circuleren geen dierlijke griepvirussen waarvan bekend is dat ze infecties veroorzaken bij mensen.
2Van een dierlijk griepvirus is bekend dat het een infectie heeft veroorzaakt bij een mens. Het virus wordt daarom als een mogelijke veroorzaker van een pandemie gezien.
3Een dierlijk of menselijk-dierlijk griepvirus heeft enkele gevallen of kleine clusters van besmetting veroorzaakt bij mensen. Er is geen sprake van grootschalige overdracht van het virus van mens op mens.
4Van het dierlijke of menselijk-dierlijke griepvirus is bevestigd dat er sprake is van overdracht van mens op mens, wat betekent dat de kans op een uitbraak zeer aanwezig is. Fase 4 betekent een significante verhoging van het risico op een pandemie, maar een pandemie is nog niet onvermijdelijk.
5Hetzelfde griepvirus heeft uitbraken veroorzaakt in twee of meer landen in dezelfde WHO-regio. Deze fase geeft aan dat een pandemie waarschijnlijk is.
6Naast de criteria van fase 5 heeft het griepvirus een uitbraak veroorzaakt in minstens een ander land in een andere WHO-regio. Deze fase geeft aan dat er sprake is van een pandemie.


Hoe gevaarlijk kan een pandemie worden? - Newsweek België

Ik hoop dat ik jullie wat heb bijgeleerd over wat pandemie is. Tot de volgende post!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten